Εξάσκηση ευτυχίας…

Εξάσκηση ευτυχίας…

Εξάσκηση ευτυχίας… η πιο χρήσιμη άσκηση όλων!

Αν κοιτάξετε γύρω σε πολυσύχναστα μέρη, θα διαπιστώσετε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν φαίνεται χαρούμενη και τα χαμόγελα γίνονται πιο σπάνια και πιο σπάνια. Θα μου πεις σε τέτοιες στιγμές τι περιμένεις. Και όμως ... Σε τέτοιες στιγμές χρειαζόμαστε τόσο θετική ενέργεια και ένα χαμόγελο όσο μπορούμε. Επειδή μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εξορκίσουμε τα προβλήματα, όλα αρνητικά, θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και θα προσελκύσουμε ακόμη περισσότερα χαμόγελα και χαρούμενες στιγμές. Και αυτό μπορεί να συμβεί αν αποφασίσουμε να είμαστε ευτυχείς και να το εφαρμόσουμε. Άρα εξασκήστε την ευτυχία. Η πιο χρήσιμη άσκηση όλων.

Όσο αδιανόητο αυτό φαίνεται σε μερικούς από εμάς, ο εγκέφαλός μας έχει τη δική του οντότητα και τον δικό του «τρόπο σκέψης». Έτσι, εάν είστε αποφασισμένοι να είστε ευτυχείς από τώρα και στο εξής και θέλετε να κάνετε κάτι γι 'αυτό, δοκιμάστε ό, τι μπορείτε για να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι και πιο ευτυχισμένοι. Μην επαναλάβετε τα κακά πράγματα που συνέβησαν και αποφύγετε όσο μπορείτε αυτήν την επιμονή που χαρακτηρίζει ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων να παραπονιούνται και να κλαίνε για το «κακό που μας συνέβη». Όταν ένα φαγητό μας ερεθίζει ή προκαλεί δηλητηρίαση, το αποφεύγουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί λοιπόν να μην κάνετε το ίδιο με όλα αυτά τα δυσάρεστα και αρνητικά πράγματα που δηλητηριάζουν το «εσωτερικό» και την καθημερινή μας ζωή;

Άσκηση τότε ευτυχία. Την επόμενη φορά που θέλετε να αναπαραγάγετε μια αρνητική σκέψη, ότι θέλετε να μοιραστείτε ένα κακό συναίσθημα ή να αναφέρετε κάτι δυσάρεστο που σας συνέβη, αντισταθείτε. Και πες κάτι ευχάριστο. Ακόμα κι αν πρέπει να το κάνετε με βία.
Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει. Η εξήγηση για αυτό είναι τόσο απλή όσο και επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Όσο περισσότερο ο εγκέφαλός μας λαμβάνει μηνύματα που αισθανόμαστε καλά, τόσο περισσότερο θα μας «ανταμείψει» κρατώντας μας σε αυτήν την κατάσταση ευτυχίας και τόσο περισσότερο θα μας βοηθήσει να είμαστε ευτυχισμένοι. Έτσι δημιουργούμε έναν θετικό κύκλο, μια συνεχή τροφοδοσία και ανταλλαγή ευτυχίας και χαράς στο σώμα και το μυαλό μας που θα μας ωφελήσει, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο ενίσχυσης του αμυντικού μας συστήματος.
Οι σκέψεις μας είναι υπεύθυνες για την τελική διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, ως ενήλικες (όχι αποκλειστικά, φυσικά), αλλά και για τον τρόπο που εκδηλώνουμε και λειτουργούμε προσωπικά, καθώς κάθε σκέψη μας απελευθερώνει χημικά μέσω του εγκεφάλου μας. Τέτοιες ουσίες είναι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Τα αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα μας μας κάνουν να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι και συχνά επιτυχημένοι. Πάνω απ 'όλα, λοιπόν, οι χαρούμενες σκέψεις, η θετική αντιμετώπιση και η θετική ενέργεια, όπως αναφέρθηκε, προκαλούν την έκκριση της σεροτονίνης, προς όφελος του γενικού μας. Η ντοπαμίνη, η οποία χαρακτηρίζεται ως «αδελφή» της σεροτονίνης και μεταδίδει μηνύματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο, προκαλώντας έτσι ευφορία και ικανοποίηση, είναι επίσης υπεύθυνη για πολλές θετικές καταστάσεις.

Και ένα τελευταίο πράγμα… κάθε φορά που βιώνετε μια κατάσταση ευτυχίας, ή όταν χαμογελάτε και σκέφτεστε ή κάνετε κάτι ευχάριστο, θα παρατηρήσετε ότι όλο και περισσότερα θετικά γεγονότα θα συμβούν γύρω σας.
Και να θυμάστε ότι ακόμη και οι εσωτερικές μας σκέψεις αντικατοπτρίζονται στις εξωτερικές μας ενέργειες. Και ότι όλες οι ριζικές αλλαγές στη ζωή μας είναι συνέπεια της σχετικής αλλαγής στον τρόπο σκέψης μας.
Άρα αξίζει να εξασκηθούμε στην ευτυχία… Επειδή όλοι το αξίζουμε.

Ειρήνη Δαμανάκη

Yoga Educator

join the club

Subscribe now