Γιόγκα για παιδιά

Γιόγκα για παιδιά

Η ακινησία, η αύξηση βάρους, η αδιαφορία και η τεμπελιά ή η υπερκινητικότητα, η έλλειψη συγκέντρωσης, η νευρικότητα, η πλήξη και ένα συνεχώς αυξανόμενο κύμα ψυχικών και σωματικών διαταραχών έχουν κάνει την εμφάνισή τους μεγαλοπρεπή στα παιδιά μας. Η ηρεμία και η χαλάρωση είναι κάτι που οι γονείς δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ πιο απαραίτητο για το παιδί τους παρά για τον εαυτό τους, καθώς είναι ένας πιο ευαίσθητος υποδοχέας σε οποιαδήποτε εξωτερική δυσαρμονία. Τα νευρικά παιδιά, με φωνές ή κλείσιμο, δεν αποτελούν εξαίρεση σήμερα, αλλά μάλλον ο κανόνας.

Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ηρεμήσει, να συγκεντρωθεί και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Παύει να είναι ευάλωτος και αβέβαιος για τις ικανότητές του, την αυτοπειθαρχία του και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που του παρουσιάζονται πιο εύκολα.

Η γιόγκα δεν αφορά μόνο την αναπνοή, την κίνηση, την άσκηση και τον διαλογισμό.
Είναι τρόπος ζωής… Είναι τρόπος αποδοχής και διαχείρισης του σώματός μας και του εαυτού μας. Εσωτερικός και εξωτερικός.
Για να επιτύχουμε την πολυπόθητη ειρήνη και χαλάρωση που όλοι επιθυμούμε, πρέπει να απελευθερώσουμε όλη αυτή την παγιδευμένη και συνήθως αρνητική ενέργεια που συσσωρεύεται μέσα μας λόγω της αγχωτικής καθημερινής ζωής που βιώνουμε.

Η γιόγκα είναι μια δυναμική τεχνική που βοηθά το παιδί να μετακινήσει το σώμα του με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνεται όμορφα.
Ασκεί τη σπονδυλική στήλη, η οποία σε νεαρή ηλικία είναι ευάλωτη στη σκολίωση, τη λόρδωση και την κύφωση. καθώς διαστέλλει την αναπνοή και διεγείρει τους θωρακικούς μύες.

Κάνει το σώμα πιο ανθεκτικό και αυξάνει την ευελιξία, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ατυχημάτων (κατάγματα, διάστρεμμα).
Είναι ιδανικό για την παιδική παχυσαρκία επειδή εξισορροπεί τη λειτουργία των αδένων και της πέψης.

Βοηθά στη θεραπεία της διαταραχής υπερκινητικότητας του ελλείμματος προσοχής, στη διέγερση και τόνωση του νευρικού συστήματος και στη βελτίωση της συγκέντρωσης, με ειδικές απλές ασκήσεις διαλογισμού.
Βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση του άγχους μαθαίνοντας να αναπνέει σωστά και πάλι όπως όταν γεννιούνται και να αντιμετωπίζει χωρίς τρελές εντάσεις τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινής τους ζωής.
Συντονίζει την αναπνοή με κίνηση και ηρεμεί το νευρικό του σύστημα.
Βοηθά πολύ στη συγκέντρωση. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το παιδί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Αυτό είναι λάθος. Το παιδί συγκεντρώνεται, αλλά όχι για πολύ. Μέσω της γιόγκα μαθαίνει να κατευθύνει τη σκέψη του σε ένα συγκεκριμένο πράγμα και έτσι, σχεδόν ασυνείδητα, μαθαίνει αργά να συγκεντρώνεται.

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση.
Η γιόγκα δεν είναι ανταγωνιστική δραστηριότητα, όπως τα αθλήματα που απαιτούν να ξεπεράσετε τον εαυτό σας και ειδικά το άλλο. Η Γιόγκα θέλει να απελευθερώσει το σώμα και την ενέργειά του με απαλές τεχνικές που μαθαίνουν την αυτοπειθαρχία χωρίς να καταστέλλουν τους δίσκους. Για τα παιδιά, αυτό είναι εξαιρετικά καλό, καθώς τους διδάσκει να κυριαρχούν στο σώμα τους χωρίς να συγκρίνονται με τους άλλους. Αυτή η επιτυχία τους κάνει να αισθάνονται αυτοεκτίμηση, σεβασμό για τον εαυτό τους και τους άλλους.

Πώς είναι το μάθημα γιόγκα για παιδιά;
Είναι βασικά διασκεδαστικό. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το σκυλί, τη γάτα, τον αετό, το περιστέρι, το κοράκι και μια σειρά από άλλα ζώα και πουλιά. Βρυχηθμούν σαν αγελάδες, χτυπούν σαν γάτες, πετούν σαν πουλιά. Γελούν και ιδρώνουν χωρίς να πιέζονται. Οι ασκήσεις μπορούν να συνοδεύονται από τραγούδια και μερικούς χορούς που αυξάνουν το ενδιαφέρον των παιδιών για αυτό που κάνουν. Μαζί με στάσεις γιόγκα, τα παιδιά κάνουν απλές ασκήσεις αναπνοής. Οι εκπνοές και οι εισπνοές μπορεί να συνοδεύονται από ήχους που ηρεμούν και χαλαρώνουν τα παιδιά. Οι αναπνευστικές ασκήσεις αυξάνουν το εύρος της αναπνοής και διεγείρουν τις κυψελίδες των πνευμόνων. Στις ασκήσεις συγκέντρωσης τα παιδιά επικεντρώνονται σε πράγματα, παιχνίδια, μέρη του σώματος ή καταστάσεις που ορίζονται από τον δάσκαλο και μέσω της σύντομης σιωπής εκπαιδεύονται αργά να συγκεντρώνονται, να είναι σιωπηλοί και να ακούνε.

Όντας μητέρα 2 εφήβων, εκπαιδευτής γιόγκα και δάσκαλος, υπάρχουν αμέτρητα οφέλη που η γιόγκα θα μπορούσε να μετρήσει ότι η γιόγκα μπορεί να προσφέρει στα παιδιά μας. Αλλά θα είμαι αφάνταστα χαρούμενος που το βλέπω στην τάξη…

Ειρήνη Δαμανάκη

Yoga Educator

join the club

Subscribe now