Yoga for Men

YamaYoga > Yoga > Yoga for Men

Yoga..σύνδεση νου και σώματος.
Αναπνοή, κίνηση, ευλυγισία, δύναμη, ισορροπία..Κι όμως θεωρείται γυναικεία υπόθεση..

Πολλές φορές, οι ερωτήσεις που ακούω όταν κάποιος άντρας ενδιαφέρεται να ξεκινήσει yoga, είναι: Μα δεν είναι μόνο για γυναίκες? Και για ευλύγιστους? Και τι νόημα έχει να δεθώ κόμπος? Άσε που θέλω και κάτι πιο δυναμικό…

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Η yoga απευθύνεται σε όλους μας. Και φυσικά και στους άντρες. Ας μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε στην Ινδία περίπου 5000 χρόνια πριν και αρχικά, απευθυνόταν μόνο σε άντρες.
Σύμφωνα με επίσημες μελέτες, μπορούμε με σιγουριά πλέον να πούμε ότι η τακτική πρακτική της yoga, ρυθμίζει την πίεση της καρδιάς και του αίματος, αυξάνει την αντοχή και τη δύναμή μας, βελτιώνει την ευλυγισία μας, μειώνει το στρες και καταπολεμά την κατάθλιψη και την αϋπνία. Παράλληλα βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση και την πνευματική διαύγεια, καταπολεμά τις αρνητικές σκέψεις, ενισχύει τον αυτοέλεγχο, τη συγκέντρωση και την αυτοπεποίθηση και μας βοηθάει να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε το σώμα μας και να εξερευνήσουμε τις δυνατότητές του.
Κατά την πρακτική της yoga, ενεργοποιούμε κάθε μυ, σύνδεσμο και όργανο μας, σε σύγκριση με άλλα είδη άσκησης όπως πχ το ποδόσφαιρο, που ενεργοποιούν το 10-15% . Σε αντίθεση δε, με άλλα είδη γυμναστικής που μας κουράζουν και νιώθουμε ότι μας παίρνουν ενέργεια, η yoga μας αναζωογονεί, και μας αφήνει με μια αίσθηση ευεξίας… Βοηθάει στην απώλεια βάρους και στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε άλλες προπονήσεις και προστατεύει από τραυματισμούς. Και να μην ξεχνάμε ότι η γιόγκα μπορεί να αυξήσει τη λίμπιντο και να βελτιώσει τη σεξουαλική απόδοση!
Τα οφέλη της yoga στους άνδρες δεν μετριούνται μόνο σε “όγκο” ή επιφανειακή δύναμη, η οποία είναι πραγματική και εμφανής, αλλά και σε σωματικό και ψυχικό σθένος που έχει βάθος και διάρκεια.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτείτε ότι η yoga είναι γυναικεία υπόθεση, αναθεωρείστε..Και δοκιμάστε τη.

Ειρήνη Δαμανάκη

Yoga Educator