Γιόγκα για ηλικιωμένους

Γιόγκα για ηλικιωμένους

Γιόγκα, άσκηση και… .. αντίο γήρανση.

Βεβαίως, το μέσο προσδόκιμο ζωής μας είναι σαφώς υψηλότερο από ό, τι στο παρελθόν…
Όμως με την πάροδο του χρόνου, τα προβλήματα υγείας αυξάνονται, γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση και, επομένως, τείνουμε να κινούμαστε λιγότερο. Και όσο λιγότερο κινούμαστε, τόσο πιο επιρρεπείς γινόμαστε σε μια ποικιλία παθήσεων. Και έτσι, τελικά μπαίνουμε σε έναν πραγματικά φαύλο κύκλο.

Αυτό που ακούμε συχνά είναι ότι όσο μεγαλώνουμε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να κινούμαστε λιγότερο και να ασκούμε λιγότερο. Συνήθως αυτό που ονομάζουν χαμομήλι ή linden και στον καναπέ για τηλεόραση. Αυτό, ωστόσο, είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Ένας καθιστικός τρόπος ζωής αναπόφευκτα οδηγεί σε μείωση των μυών, σύσφιξη και αποδυνάμωση των μυών. Η έλλειψη κίνησης και τεντώματος συμβάλλει στη φθορά και την απώλεια ελαστικότητας, ενώ χωρίς ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών η οστεοπόρωση γίνεται βραχνή.
Αρθρίτιδα, αυξημένο σωματικό λίπος, οστεοπόρωση, υψηλή αρτηριακή πίεση, μειωμένη ελαστικότητα στις αρθρώσεις, πόνος στην πλάτη, δυσκολία στην αναπνοή και ύπνο, το στρες είναι μερικά από τα συμπτώματα λόγω έλλειψης άσκησης και καθιστικού τρόπου ζωής.
Και όλα αυτά οδηγούν σε ένα πολύ κοινό και σοβαρό φαινόμενο που αφορά τις ηλικιωμένες ομάδες… Η ανισορροπία. Αυτό είναι αποτέλεσμα της μειωμένης δραστηριότητας αλλά και της ανασφάλειας που προκαλεί.
Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ισορροπία μας σε όρθια θέση όταν επιλέξουμε να καθίσουμε για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας;

Η λύση είναι απλή και εύκολη… Συνεχίζουμε τη ζωή μας κανονικά… Δεν σταματάμε τις δραστηριότητές μας επειδή περνά ο χρόνος Δεν έχει σημασία πόσα χρόνια έχουμε στην πλάτη μας, αλλά πόσο καλά διατηρούμε την πλάτη μας είναι να τα μεταφέρουμε… Γι 'αυτό συμπεριλαμβάνουμε την άσκηση στην καθημερινή μας ζωή. Και μια από τις καλύτερες ασκήσεις που συστήνουν οι γιατροί για τη μέση ηλικία - και όχι μόνο - είναι η γιόγκα. Αυτό που λέγεται - και το επιβεβαιώνω από προσωπική εμπειρία - ότι πρόκειται για επιβράδυνση ή ακόμα και αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης.

Επιλέξτε λοιπόν έναν καλά ενημερωμένο δάσκαλο γιόγκα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας και ξεκινήστε την άσκηση!

Ειρήνη Δαμανάκη

Yoga Educator

join the club

Subscribe now