Η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 (ή 34) σπονδύλους διατεταγμένους σε σειρά, οι οποίοι χωρίζονται σε τμήματα ανάλογα με τη θέση τους. Όταν εμφανίζεται υπερβολική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης λόγω παθολογικών και διαφόρων άλλων αιτιών, έχουμε προβλήματα όπως η σκολίωση, η κύφωση ή η λόρδωση.
Στην περίπτωση της σκολίωσης, όπου η σπονδυλική στήλη είναι έντονα καμπυλωμένη προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, η κύρια αιτία είναι η λανθασμένη στάση των ανθρώπων στις καρέκλες, με το τυπικό παράδειγμα των μαθητών κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών. Είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που προκαλεί την παραμόρφωση, την περιστροφή και την πλευρική κλίση των σπονδύλων με αποτέλεσμα τη σπονδυλική στήλη να παίρνει το σχήμα του S ή του C. Ο όρος προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη scolios που σημαίνει στραβά, (όχι ευθεία, όχι ευθεία).
Σε όλες τις μορφές σκολίωσης, το πιο σημαντικό βήμα είναι να κάνετε μια έγκαιρη διάγνωση και στη συνέχεια να πραγματοποιήσετε σε συνεργασία με έναν γιατρό και έναν φυσιοθεραπευτή, ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και ένα θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης, καθώς και να κατανοήσετε από τον ασθενή οποιαδήποτε σπονδυλική παραμόρφωση, είναι ο πλοίαρχος της θεραπείας του.
Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σταθεροποίησης και της μείωσης της έκτασης της σκολίωσης, καθώς και την ανακούφιση των συμπτωμάτων που δημιουργεί.
Μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης για τη βελτίωση της ευελιξίας και της ελαστικότητας του ατόμου, τεντώνοντας την κοίλη πλευρά της σκολίωσης και ταυτόχρονα αυξάνοντας τη μυϊκή δύναμη του κορμού και όλων των μυών είναι το YOGA.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Global Advances in Health and Medicine, τα άτομα με σκολίωση που ασκούσαν μια στάση γιόγκα για 1-2 λεπτά την ημέρα για αρκετές ημέρες την εβδομάδα, μείωσαν την καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης τους κατά περίπου 32%.
Μέσω των Asanas (πόζες) της Γιόγκα και των αναπνευστικών ασκήσεων, οι οποίες φυσικά πρέπει πάντα να γίνονται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του φυσιοθεραπευτή και του έμπειρου δασκάλου γιόγκα, η βελτίωση της στάσης της σπονδυλικής στήλης γίνεται αισθητή σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ασκήσεις τεντώματος αλλά και ενδυνάμωσης.
Virabhadrasana 1 – Warrior 1
Πλήρως ανταποκρινόμενο στο όνομά του, η στάση Warrior 1 μας ενθαρρύνει και μας κάνει να νιώθουμε δυνατοί, ενώ εμπνέουμε χάρη και δύναμη. Ενισχύει τη μέση και την πλάτη μας ασκώντας τα πόδια μας.
Trikonasana – Triangle Pose
Το Trikonasana επιμηκύνει και τεντώνει τη σπονδυλική στήλη και ενισχύει την ψυχική και σωματική μας ισορροπία. Μειώνει το άγχος και τον πόνο στην πλάτη βοηθώντας τους να χαλαρώσουν.
Marjaryasana – Cat Pose
Η στάση της γάτας βελτιώνει την ελαστικότητα της σπονδυλικής στήλης, την κυκλοφορία του αίματος και χαλαρώνει / χαλαρώνει το μυαλό μας. Μία από τις καλύτερες πόζες όχι μόνο για τη σκολίωση.
Άλλες πόζες (asanas) που μπορούν να ασκηθούν για τη θεραπεία και τη βελτίωση της σκολίωσης είναι η Pachimotanasana - Seated Forward Bend, Adho Mukha Svanasana - Downward Facing Dog, Balasana - Child's Pose και πολλά άλλα asanas.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να γίνονται με την καθοδήγηση, αργά, κατανοητά και με σωστή αναπνοή. Οι ασκήσεις αναπνοής παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση - Pranayama καθώς μειώνουν την αναπνευστική εργασία και ενισχύουν τους αναπνευστικούς μύες του κορμού.
Ειρήνη Δαμανάκη
Yoga Educator