Yoga for Kids

YamaYoga > Yoga > Yoga for Kids

Aκινησία, αύξηση βάρους, αδιαφορία και νωχελικότητα ή υπερκινητικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, νευρικότητα, ανία και ένα συνεχώς διογκούμενο κύμα ψυχικών και σωματικών διαταραχών έχουν κάνει την εμφάνισή τους μεγαλοπρεπώς στην παιδιά μας. H ηρεμία και η χαλάρωση είναι κάτι που οι γονείς δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι για το παιδί τους είναι πολύ περισσότερο αναγκαία απ’ ότι για τους ίδιους, καθώς είναι πιο ευαίσθητος δέκτης σε κάθε εξωτερική δυσαρμονία. Tα νευρικά παιδιά, με φωνές ή κλείσιμο στον εαυτό τους δεν αποτελούν σήμερα την εξαίρεση, αλλά μάλλον τον κανόνα.

H yoga μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό το παιδί να ηρεμήσει, να συγκεντρωθεί και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Παύει να είναι τρωτό και αβέβαιο για τις ικανότητές του, αυτοπειθαρχείται και αντιμετωπίζει ευκολότερα τα προβλήματα που του παρουσιάζονται.

H Yoga δεν είναι μόνο αναπνοή, κίνηση, άσκηση και διαλογισμός.
Είναι στάση ζωής… Είναι ένας τρόπος αποδοχής και διαχείρισης του σώματος και του εαυτού μας. Εσωτερικά και εξωτερικά.
Για να καταφέρουμε να επιτύχουμε την πολυπόθητη ηρεμία και χαλάρωση που όλοι επιθυμούμε, θα πρέπει να εκτονώσουμε όλη εκείνη την εγκλωβισμένη και συνήθως αρνητική ενέργεια που συσσωρεύεται μέσα μας λόγω της πιεστικής καθημερινότητας που βιώνουμε.

Η yoga είναι μια δυναμική τεχνική που βοηθά το παιδί να κινεί το σώμα του με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνεται όμορφα.
Γυμνάζει τη σπονδυλική στήλη, που σε μικρές ηλικίες είναι ευάλωτη στη σκολίωση, στη λόρδωση και στην κύφωση.
Bοηθά τα παιδιά με άσθμα, αφού διευρύνει την αναπνοή και τονώνει τους θωρακικούς μυς.

Κάνει το σώμα πιο ανθεκτικό και αυξάνει την ευλυγισία μειώνοντας κατ’αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο ατυχημάτων (σπασίματα, στραμπουλήγματα, θλάσεις).
Eίναι ιδανική για την παιδική παχυσαρκία, επειδή ισορροπεί τη λειτουργία των αδένων και την πέψη.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα, διεγείροντας και τονώνοντας το νευρικό σύστημα και βελτιώνοντας τη συγκέντρωση, με ειδικές ασκήσεις απλού διαλογισμού.
Βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση του στρες μαθαίνοντας τα να αναπνέουν πάλι σωστά όπως όταν γεννιούνται και να αντιμετωπίζουν χωρίς τρελές εντάσεις τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς τους.
Συντονίζει την αναπνοή με την κίνηση και ηρεμεί το νευρικό του σύστημα.
Βοηθάει πολύ στη συγκέντρωση. Πολλοί νομίζουν ότι το παιδί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Aυτό είναι λάθος. Tο παιδί συγκεντρώνεται, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Mέσα από τη yoga μαθαίνει να κατευθύνει τη σκέψη του σε ένα συγκεκριμένο πράγμα κι έτσι, σχεδόν ασυνείδητα, μαθαίνει σιγά-σιγά να συγκεντρώνεται.

Ενισχύει την απόκτηση αυτοπεποίθησης.
H yoga δεν είναι μια ανταγωνιστική δραστηριότητα, όπως τα σπορ που απαιτούν να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και κυρίως τον άλλον. H yoga, θέλει να απελευθερώσει το σώμα και την ενέργειά του με τις ήπιες τεχνικές που μαθαίνουν την αυτοπειθαρχία χωρίς την καταπίεση των ρεκόρ. Για τα παιδιά, αυτό είναι εξαιρετικά καλό, αφού τα μαθαίνει να κυριαρχούν στο σώμα τους, χωρίς να συγκρίνονται με άλλους. Aυτή η επιτυχία τα κάνει να νιώθουν αυτοεκτίμηση, σεβασμό για τον εαυτό τους και τους άλλους.

Πώς είναι μια τάξη παιδικής γιόγκα;
Bασικά είναι διασκεδαστική. Tα παιδιά παριστάνουν το σκύλο, τη γάτα, τον αετό, το περιστέρι, το κοράκι και ένα σωρό άλλα ζώα και πτηνά. Mουγκρίζουν σαν την αγελάδα, νιαουρίζουν σαν τη γάτα, πετούν σαν τα πουλιά. Γελούν και ιδρώνουν χωρίς να πιέζονται. Οι ασκήσεις μπορούν να συνοδεύονται από τραγούδια και κάποια χορευτικά που αυξάνουν το ενδιαφέρον των παιδιών γι’ αυτό που κάνουν. Mαζί με τις στάσεις της γιόγκα, τα παιδιά κάνουν απλές αναπνευστικές ασκήσεις. Oι εκπνοές και οι εισπνοές μπορεί να συνοδεύονται από ήχους που ηρεμούν και χαλαρώνουν τα παιδιά. Oι αναπνευστικές ασκήσεις αυξάνουν το εύρος της αναπνοής και τονώνουν τις κυψελίδες των πνευμόνων. Στις ασκήσεις συγκέντρωσης τα παιδιά συγκεντρώνονται σε πράγματα, παιχνίδια, μέλη του σώματος ή καταστάσεις που ορίζει ο δάσκαλος και μέσα από την ολιγόλεπτη σιωπή εκπαιδεύονται σιγά-σιγά να συγκεντρώνονται, να σιωπούν και να ακούν.

Όντας μητέρα 2 εφήβων, παιδαγωγός και καθηγήτρια yoga, είναι αμέτρητα τα οφέλη που θα μπορούσα να αριθμήσω ότι μπορεί να προσφέρει η yoga στα παιδιά μας. Θα χαρώ όμως αφάνταστα να το διαπιστώσουν τα ίδια μέσα στην τάξη…

 

Ειρήνη Δαμανάκη

Yoga Educator