Καληνύχτα και γλυκά όνειρα… Από τότε που ήμουν μικρό παιδί θυμάμαι να λέω καληνύχτα στη μαμά, τον μπαμπά, τα αδέρφια και να μένω στην αγκαλιά του Μορφέα… Με τον ίδιο τρόπο, τα παιδιά μου μου λένε καληνύχτα σήμερα και κοιμόμαστε πριν ξέρουμε αυτό…
Δυστυχώς, το ίδιο δεν ισχύει για όλους.
Περίπου το 50% των ατόμων μεσήλικας παραπονιούνται για συμπτώματα χρόνιας αϋπνίας, τα οποία αυξάνονται καθώς περνούν τα χρόνια. Γύρω στη μέση ηλικία, ο ύπνος αρχίζει να αλλάζει δραματικά.
Στην Αμερική, εκτιμάται ότι 50-70 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από διαταραχές του ύπνου… Και τα φάρμακα και τα υπνωτικά χάπια που χορηγούνται, φτάνουν επίσημα το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων το χρόνο.
Ο εξαιρετικά γρήγορος ρυθμός της ζωής μας, τα αυξανόμενα προβλήματα και το άγχος που έχει γίνει συνεχής σύντροφος στην καθημερινή μας ζωή, οδηγούν ένα αυξανόμενο ποσοστό ενηλίκων σε διαταραχές ύπνου, οι οποίες δυστυχώς πολύ συχνά γίνονται χρόνιες.
Προτείνονται πολλοί τρόποι για την καταπολέμησή τους. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν, ωστόσο, είναι ότι σύμφωνα με έρευνα μπορούμε ακόμα να έχουμε έναν ισχυρό σύμμαχο κατά της αϋπνίας. Γιόγκα…
Η τακτική άσκηση στη γιόγκα βελτιώνει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου και κατά συνέπεια τη συνολική διάθεση και ζωτικότητα μας.
Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία κοιμούνται 15 λεπτά πιο γρήγορα και μία ώρα περισσότερο κάθε βράδυ, μετά από δύο μήνες προπόνησης γιόγκα 45 λεπτών καθημερινά πριν τον ύπνο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γιόγκα βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν, διευκολύνοντας τον ύπνο τους.
Αλλά ας δούμε γιατί ..
Η γιόγκα είναι μια αρχαία επιστήμη, που τώρα αναγνωρίζεται από τη σύγχρονη δυτική ιατρική. «Έχει μια σειρά από πρακτικές που βοηθούν τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει την αληθινή του φύση. Αυτές οι πρακτικές είναι ασκήσεις ή στάσεις (asanas), αναπνοή (pranayama), διαλογισμός, μελέτη αρχαίων θεωριών, εφαρμογή των αρχών της γιόγκα και αυτοπαρατήρηση στην καθημερινή ζωή.
Η άσκηση της γιόγκα μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη μας, καταπολεμά την κατάθλιψη, μαθαίνει να διαχειρίζεται τον θυμό μας και απολαμβάνει μια γενική αίσθηση χαράς και ευεξίας.
Απολαμβάνουμε πολλά φυσικά οφέλη όπως, αύξηση της μυοσκελετικής ευελιξίας, βελτιωμένη στάση του σώματός μας, ανακούφιση από διάφορους πόνους στη μέση, το λαιμό κ.λπ., βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος κ.λπ.
Μέσω της πρακτικής της γιόγκα, εκτός από τα φυσικά οφέλη, οι άνθρωποι καταφέρνουν να αισθάνονται χαρά, ελευθερία και αγάπη. Οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη γιόγκα για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα προβλήματα - όπως άγχος, κατάθλιψη, πόνος, αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα πεπτικού ή νευρικού συστήματος, αϋπνία, κρίσεις πανικού.
Ένα άλλο σημαντικό όφελος που μας προσφέρει η γιόγκα είναι το Pranayama - τεχνικές αναπνοής…
Καθώς γερνάμε, δυστυχώς, στρέφουμε σε ένα είδος αναποτελεσματικής αναπνοής.
Τείνουμε να αναπνέουμε ρηχά, μόνο από το στήθος, χρησιμοποιώντας στο ελάχιστο τις δυνατότητες των πνευμόνων μας.
Το καθημερινό άγχος στην εργασία, οι υποχρεώσεις ή οι πιέσεις που αντιμετωπίζουμε, οδηγούν σε ρηχή και γρήγορη αναπνοή, επομένως σε ανεπαρκή οξυγόνωση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε διάφορες εξελικτικές επιπλοκές, μεταξύ των οποίων είναι ο προβληματικός ύπνος.
Με τις τεχνικές αναπνοής γιόγκα, αυξάνουμε το πλάτος των πνευμόνων μας, ενώ, σταδιακά, λαμβάνουμε περισσότερο οξυγόνο, μαθαίνουμε να αναπνέουμε αργά, με βάθος και επίγνωση. Η σωστή και ελεγχόμενη αναπνοή που αναπτύσσουμε, μας βοηθά να μειώσουμε τις τοξίνες, να αισθανθούμε καλύτερα, να χαλαρώσουμε και να εξαλείψουμε το άγχος.
Χαρακτηριστικά όπως αναφέρεται στο Hatha Yoga Pradipika, το πρώτο εγχειρίδιο γιόγκα: «Όταν η αναπνοή περιπλανιέται, ο νους είναι ασταθής, αλλά όταν η αναπνοή είναι σταθερή, ο νους είναι επίσης σταθερός».
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, στο τέλος της ημέρας, πέφτοντας στο κρεβάτι μετά την άσκηση της γιόγκα, έχουμε πολλούς ακόμη λόγους που μπορούν να μας οδηγήσουν σε έναν ευχάριστο ύπνο, αντί για τα προβλήματα, το άγχος και το δυσάρεστο συναίσθημα που μας προκαλούν αϋπνία…
Πιθανότατα θα χρειαστούν μήνες περίπου για να επιτευχθεί αυτό και σίγουρα ισχυρή βούληση, διότι η αϋπνία είναι ένας από τους λόγους που σταματάμε να ασκούμε γιόγκα και να ασκούμε γενικά, συνήθως λόγω κόπωσης, αλλά στο τέλος κερδίζουμε περισσότερο και καλύτερο ύπνο.
Έτσι την επόμενη φορά που δεν θα κοιμηθείτε, μην μετράτε αρνιά… Μετρήστε την αναπνοή σας…
Ειρήνη Δαμανάκη
Yoga Educator