Ενυδάτωση

Ενυδάτωση

Το 70-75% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Ακόμη και τα οστά μας αποτελούνται από περίπου 20% νερό, το οποίο μεταξύ άλλων είναι απαραίτητο για τη μεταφορά όλων των θρεπτικών ουσιών, των ορμονών και ακόμη και των απορριμμάτων του σώματός μας. Πολλές φορές το συναίσθημα ότι δεν είμαστε καλά ή ότι είμαστε άρρωστοι δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα αποτελέσματα της αφυδάτωσης.
Δεν είμαστε άρρωστοι, αφυδατώνουμε, είμαστε διψασμένοι! Και οι περισσότεροι απλώς δεν το γνωρίζουμε.
Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για όλους μας όλο το χρόνο. Λάβετε λοιπόν σημειώσεις για να μην αφήσετε το σώμα σας να διψά.

Η δίψα μπορεί να προκαλέσει πόνο.
Ναι, έχουμε πόνο λόγω της πείνας, αλλά ξέρατε ότι το ίδιο πράγμα συμβαίνει λόγω της δίψας; Το να περιμένουμε να στεγνώσει το στόμα μας για να ζητήσουμε λίγο περισσότερο νερό δεν είναι σωστό. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους και γαστρικά έλκη. Το νερό είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση των όξινων αποβλήτων μακριά από τα κύτταρα, και όταν αφυδατώνουμε, αυτά τα απόβλητα παραμένουν, προκαλώντας πόνο.

Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι, η αφυδάτωση μπορεί να φταίει.
Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Loughborough διαπίστωσε ότι μια απλή πτώση 5% των επιπέδων νερού του σώματος θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια ενέργειας κατά 25-30%. Ακόμη και μια πτώση 3% μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, «ομίχλη εγκεφάλου» και βραδύτερο μεταβολισμό. Μια άλλη μελέτη του εργαστηρίου ανθρώπινης απόδοσης του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ διαπίστωσε ότι ακόμη και η απώλεια νερού κατά 1,5% οδήγησε σε μειωμένη γνωστική λειτουργία, πονοκεφάλους και κόπωση σε 25 γυναίκες και 26 άνδρες.

Οι αλλεργίες και το άσθμα μπορούν να συνδεθούν με την αφυδάτωση.
Έχει βρεθεί ότι όταν το σώμα αφυδατώνεται, δημιουργεί απόφραξη στους αεραγωγούς προκειμένου να περιορίσει την απώλεια νερού. Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός παραγωγής ισταμίνης δείχνει μια εκθετική αύξηση καθώς μειώνεται η ποσότητα νερού στο σώμα μας. Το αποτέλεσμα είναι αλλεργικές αντιδράσεις και μειωμένη ανοσία. Η χρόνια αφυδάτωση μπορεί ακόμη και να προκαλέσει απελευθέρωση ισταμίνης σε ασθενείς με άσθμα, οδηγώντας σε φλεγμονή και βρογχική στένωση.

Υψηλή χοληστερόλη
Η έλλειψη νερού προκαλεί αύξηση της χοληστερόλης στο σώμα μας προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια νερού από τα κύτταρα.

Υψηλή πίεση του αίματος
Όταν το σώμα μας ενυδατώνεται σωστά, το αίμα αποτελείται από 92% νερό. Σε περιπτώσεις ανεπαρκούς κατανάλωσης νερού, η σύνθεση του αίματος αποκτά μεγαλύτερη συγκέντρωση, ως αποτέλεσμα της οποίας παρεμποδίζεται η φυσιολογική ροή του και αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.

Πόσο νερό πρέπει να πίνω;
Πόσο νερό χρειαζόμαστε είναι κάτι που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το βάρος μας, η δραστηριότητά μας, το επίπεδο άγχους, το κλίμα ή η θερμοκρασία και η διατροφή μας. Αλλά μια βασική οδηγία που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
Και θυμήσου. Μεταξύ άλλων, η χρόνια αφυδάτωση συμβάλλει στην αφυδάτωση του δέρματος, το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων, χαλάρωσης και φυσικά πρόωρης γήρανσης.

A water even to our health!

Ειρήνη Δαμανάκη

Yoga Educator

join the club

Subscribe now