Yoga και Crossfit

Yoga και Crossfit

YOGA - Το YIN στο YANG του CROSS FIT

Ρίξτε μια ματιά στα κοινωνικά μέσα (facebook, instagram, twitter κ.λπ.). Έχω την εντύπωση ότι περνάμε την περίοδο με τις περισσότερες selfies της κοιλιακής… και ταιριάζει σώματα…. Σε περιόδους κρίσης, όπου όλοι αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολες μέρες, με το άγχος ενός μόνιμου συντρόφου και πρόχειρου φαγητού σε μεγαλύτερες δόσεις «επειδή η φτώχεια θέλει μια καλή στιγμή», η τάση να επιστρέψουμε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής σε συνδυασμό με την άσκηση, αυξάνεται ραγδαία . . Το γεγονός ότι πολλές νέες και διαφορετικές μορφές αθλήματος έχουν αναδυθεί δυναμικά - μετατρέποντας τα κλασικά γυμναστήρια με όργανα και διαδρόμους σε "μνημείο" του παρελθόντος - τώρα καθιστούν την άσκηση όλο και πιο προσιτή σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Αυτή τη φορά στάθηκα στο Cross Fit. Μια μορφή άσκησης που έκανε το big bang τα τελευταία 5 χρόνια. Και αν κάτι μπορεί να θεωρηθεί εκρηκτικό ... ναι .. αυτό είναι το Crossfit. .. Αθλητισμός ή απλά ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα ??? Πολλοί άνθρωποι το ονόμασαν γυμναστική ανδρών. Το Crossfit περιλαμβάνει Ολυμπιακή άρση βαρών, γυμναστική, άρση βαρών, αθλητισμό, κωπηλασία και πολλές άλλες ασκήσεις πολλαπλών αρθρώσεων, οι οποίες συνήθως συνδυάζονται με «τυχαίο» τρόπο και εκτελούνται με έναν βασικό ανταγωνιστή στο χρόνο ή τον αριθμό των επαναλήψεων. Και οι οπαδοί του είναι φανατικοί… και αυξάνονται ..
Ως γιόγκι και με τη φιλοσοφία ότι τα πάντα στη γιόγκα πρέπει να γίνονται αργά, με ασφάλεια, έχοντας επίγνωση του σώματός μας και φυσικά απολαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το ταξίδι και τη μάθηση κατά τη διάρκεια της εξελικτικής μας πορείας, για να έχουμε έναν ανταγωνιστή χρόνο να επιστρέψει… κάπου εκεί σε εξετάσεις γυμνασίου και πανεπιστημίου ... Πολύ άγχος χωρίς λόγο ... Θα μου πείτε ότι η μικρή αδρεναλίνη δεν είναι κακό! Προβολές! Σεβάστηκε όλους!

Έτσι παρακολούθησα πολλά μαθήματα crossfit… και παρόλο που η yoga και το crossfit έχουν πολλές και ακόμη και ουσιαστικές διαφορές, συνειδητοποίησα γρήγορα ότι η πρακτική της γιόγκα μπορεί να βοηθήσει, να εξελιχθεί και τελικά να γίνει το σκαλοπάτι που θα βοηθήσει τους αθλητές crossfit να «ανεβούν στο επίπεδο».
Πολλοί Cross Fitters αναρωτιούνται γιατί πρέπει να κάνουν γιόγκα όταν μπορούν απλά να προσθέσουν κάποια τέντωμα πριν και μετά το WOD's. Αλλά η Γιόγκα δεν είναι απλώς τέντωμα!
Επιλέγοντας το σωστό πρόγραμμα (κάτι που έχω ήδη εφαρμόσει) η δύναμη των αθλητών αλλά κυρίως η αντοχή τους στην κόπωση αυξάνεται (πιστέψτε με ότι έχω δει πολλές φορές, άτομα που ανυψώνουν 120 & 180 κιλά για να σταματήσουν το πρόγραμμα να ξεκουραστούν επειδή «έκαψαν») Τους ώμους τους). Η ευελιξία τους βελτιώνεται αμέσως και συνεχώς, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν τις ασκήσεις πιο αποτελεσματικά και με λιγότερη κόπωση. Αυτό συμβαίνει επειδή η ελαστικότητα που αποκτήθηκε από τους μύες και τους τένοντες μειώνει δραστικά το «στρες» που λαμβάνουν στις μέγιστες τροχιές των ασκήσεων. Η ανάκαμψη των μυών γίνεται ταχύτερη, η συγκέντρωση των αθλητών είναι πολύ καλύτερη, ενώ η αναπνοή τους γίνεται πιο σωστή και με μεγαλύτερη εμβέλεια ..

Αποτέλεσμα; Καλύτερη συνολική εικόνα και απόδοση ..

Οι αθλητές Cross Fit στις ΗΠΑ και ειδικά στη Δυτική Ακτή έχουν από καιρό «ταιριάξει» το Cross Fit με τη Γιόγκα, αλλά στην πραγματικότητα το θεωρούν απαραίτητο συνδυασμό σε γυμναστήρια στην Καλιφόρνια, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, τη Νεβάδα και όχι μόνο. . Για να είμαι ειλικρινής, ακόμη και μετά τη δική μου προσέγγιση, δυσκολεύτηκα να διαφωνήσω με την άποψή τους. Παρόλο που πιστεύω ότι και οι δύο τεχνικές είναι πολύ πιο περίπλοκες από ό, τι συνήθως θεωρείται, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι ο σταυρός που αναζητά τα μέγιστα αποτελέσματα από τον εαυτό του και την εκπαίδευσή του, πρέπει να δοκιμάσει τη γιόγκα. Γιατί, για τους αθλητές Cross Fit, η ενσωμάτωση της γιόγκα στην πρακτική τους δίνει το τέλειο YIN στην υψηλή ένταση YANG…
Σε κάθε WOD (προπόνηση της ημέρας) του Cross Fit, ο στόχος είναι να ολοκληρώσετε το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας και αυξάνοντας συνεχώς τη δύναμή σας με ασκήσεις που πολύ συχνά «παίρνουν την ανάσα σας». Και ο χρόνος περνά… .. Δύναμη, συγκέντρωση και ταχύτητα.
Σε κάθε μάθημα Γιόγκα «βρίσκετε την αναπνοή σας ξανά», βοηθάτε το σώμα σας να «επιστρέψει» μετά από μια πολύ επίπονη προπόνηση και τους μυς σας να χαλαρώσουν και να προετοιμαστούν για την επόμενη φορά. Ο χρόνος δεν έχει σημασία. Δύναμη, συγκέντρωση σε συνδυασμό με έντονο τέντωμα, ευελιξία αλλά και ψυχική και σωματική χαλάρωση.
Η δύναμη του πυρήνα μας, η σωστή στάση του κορμού, η σπονδυλική στήλη και η ισορροπία είναι στοιχεία τόσο του Cross Fit όσο και της πρακτικής του YOGA που έχουν το κύριο πλεονέκτημα της ελαχιστοποίησης των τραυματισμών.

Στην πραγματικότητα, η ισορροπία είναι μία από τις 10 βασικές ιδιότητες που τονίζονται ιδιαίτερα στον ορισμό του CROSS FIT από τον Greg Glassman… και η γιόγκα είναι το απόλυτο συνώνυμο της ισορροπίας. Εσωτερικό και εξωτερικό, το οποίο ταυτόχρονα σας ενημερώνει πλήρως για το σώμα σας και τις δυνατότητές του.
Στο Crossfit οι ασκήσεις γίνονται τόσο γρήγορα, - είπαμε ότι το ρολόι τρέχει - ότι τις περισσότερες φορές η σωστή τεχνική και η στάση του σώματος χάνεται στη δίνη της ταχύτητας. Πρακτική γιόγκα έχουμε χρόνο να επικεντρωθούμε στη μυϊκή ομάδα που λειτουργεί κάθε φορά, να αναπνέουμε από διάφορα μέρη του σώματός μας, να κατανοούμε τι και πώς το κάνουμε και τελικά να το κάνουμε καλύτερα

Όλο και περισσότερα Crossfit Boxes στην Αμερική παρέχουν μαθήματα γιόγκα στους μαθητές τους. Και τα αποτελέσματα είναι προφανή και άμεσα. Έχουν ήδη καταγραφεί και γίνονται δεκτές και από τις δύο πλευρές. Δύο διαφορετικές νοοτροπίες - Yoga & Cross Fit που έρχονται τελικά να αλληλοσυμπληρώνονται.
Υπάρχουν πολλά άρθρα που έχουν δημοσιευτεί, καθώς και οι λόγοι που προτείνουν ή ακόμα και «αναγκάζουν» τους αθλητές Cross Fit να κάνουν γιόγκα. Ευελιξία και τέντωμα, δύναμη, αναπνοή και τεχνικές χαλάρωσης, κατανόηση και συνείδηση του σώματός μας, σωστή στάση του σώματος, συγκέντρωση, ισορροπία… Και πάνω απ 'όλα απώλεια ανταγωνισμού. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στη γιόγκα. Δεν τον χρειαζόμαστε. Τον αφήνουμε για WOD αργότερα και επενδύουμε στη «σχέση» μεταξύ YOGA & CROSSFIT που εξελίσσεται γρήγορα.
Το πρώτο αποτέλεσμα… YOGIWOD στο Σαν Φρανσίσκο. Το βρήκα καταπληκτικό.

Και είμαι βέβαιος ότι όλοι οι διασταυρούμενοι που κάνουν γιόγκα θα με καταλάβουν.

Ειρήνη Δαμανάκη

Yoga Educator

join the club

Subscribe now