Ήλιος & Βιταμίνη D

YamaYoga > Διατροφή > Ήλιος & Βιταμίνη D

Ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του κόσμου. Κι εκείνο που δεν θα έπρεπε να μας λείπει τουλάχιστον είναι η Βιταμίνη D, ή αλλιώς η βιταμίνη του ήλιου. Είναι όμως έτσι ?
Και πόσα γνωρίζουμε για αυτή την πολύτιμη βιταμίνη και τις ευεργετικές της ιδιότητες?

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της απορρόφησης της ηλιακής, υπεριώδους ακτινοβολίας από το δέρμα, αλλά λαμβάνεται και μέσω της πρόσληψης τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D.

Το καλοκαίρι λοιπόν είναι η εποχή που μπορούμε να παράγουμε βιταμίνη D και μάλιστα να την αποθηκεύσουμε καθώς η πλεονάζουσα παραγωγή της βιταμίνης αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό για μετέπειτα χρήση..
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι όσο περισσότερο καθόμαστε στον ήλιο τόσο το καλύτερο.Ο οργανισμός δεν μπορεί να πάρει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D από την έκθεση στον ήλιο, γιατί υπάρχει ένας μηχανισμός αυτορρύθμισης, που με την επίδραση της θερμότητας οδηγεί τελικά σε διάσπαση της βιταμίνης D σε μη δραστικά ανάλογά της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά έκθεση του προσώπου και των χεριών 30 λεπτά ημερησίως για την βέλτιστη παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό μας.

Τα άτομα που δεν εκτίθενται στον ήλιο ή καλύπτουν το δέρμα τους συνεχώς είναι σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο έλλειψης της βιταμίνης D, καθώς και τα άτομα με σκούρο δέρμα εφόσον ο χρωματισμός του δέρματος εμποδίζει τη UV-B ακτινοβολία να φτάσει στα κύτταρα του δέρματος.
Και κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουμε. Η συχνή και σχολαστική χρήση αντηλιακών, η οποία συστήνεται για την προστασία από τον καρκίνο του δέρματος, μπλοκάρει τη σύνθεση της βιταμίνης.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν εξασφαλίζουν τη συνιστώμενη ποσότητα για τη βιταμίνη D. Για όσους μάλιστα δυσκολεύονται να φτάσουν τα συνιστώμενα επίπεδα μέσω της ηλιακής έκθεσης και της δίαιτας, τα συμπληρώματα και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι μια εναλλακτική.

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κατάθλιψης, χρόνια κόπωση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακά νοσήματα, ραχίτιδα (κακή ανάπτυξη και αδυναμία των οστών), τετανία (συνεχής τονικός σπασμός σε κάποιο μυ με συμπτώματα όπως κράμπες, σπασμούς στα χέρια και στα πόδια, λαρυγγόσπασμος) και οστεομαλακία (αδύναμα, εύθραυστα οστά, κατάγματα, οστικός πόνος)

Από την άλλη πλευρά τα οφέλη της είναι πολλά και αποδεδειγμένα.
Η βιταμίνη D εκτός από και το ότι συμβάλει στην ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών, είναι ίσως η πιο ζωτικής σημασίας βιταμίνη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει την καρδιά.
Και όχι μόνο.
Αν θέλετε να χαμηλώσετε την πίεσή σας, να μειώσετε τις πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη, καρδιακών εμφραγμάτων και ρευματοειδούς αρθρίτιδας , να βελτιώσετε το μεταβολισμό σας και να αποφεύγετε τα κρυολογήματα και τη γρίπη, η βιταμίνη D είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος.

Ειρήνη Δαμανάκη

Yoga Educator