Backache?

Backache?

Πόνος στην πλάτη - Και τώρα τι;

Ο πόνος στην πλάτη είναι κάτι που ενοχλεί όλο και περισσότερους ανθρώπους γύρω μας.
Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους θα βιώσουν πόνο στην πλάτη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μετά το κοινό κρυολόγημα, ο πόνος στην πλάτη είναι η πιο κοινή κατάσταση που προκαλεί απώλεια ωρών εργασίας κάτω των 45 ετών και επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Η κοινή αιτία του πόνου στην πλάτη είναι μυϊκές κράμπες που προκαλούνται από ξαφνική κίνηση, υπερβολική άσκηση ή κακή στάση του σώματος. Φυσικά, οι αιτίες του πόνου μπορεί να είναι πιο σοβαρές, όπως κήλη δίσκων, αρθρίτιδα κ.λπ.

Αλλά τι κάνουμε όταν η μέση σας «πιαστεί»;
Οι περισσότεροι από εμάς ενεργούμε με τη λογική ότι όταν πονόμαστε παίρνουμε παυσίπονα. Μόνο ο πόνος στην πλάτη δεν υπακούει στη λογική.
Και σύμφωνα με μια μελέτη του περασμένου έτους από το ιατρικό περιοδικό Lancet, το οποίο θεωρείται μία από τις παλαιότερες και πιο έγκυρες ιατρικές δημοσιεύσεις στον κόσμο, η κατάποση παυσίπονων για πόνο στην πλάτη είναι σχεδόν ίδια με τη λήψη χαπιών ζάχαρης.

Ο άλλος τρόπος για τη θεραπεία του πόνου στην πλάτη είναι με κρύες ή ζεστές κομπρέσες. Για να είμαστε πιο ακριβείς, τα μπαλώματα επιλέγονται ζεστά ή κρύα ή με εναλλαγές ζεστού-κρύου ανάλογα με την αιτία του πόνου. Τα ζεστά τακάκια προσφέρουν ανακούφιση όταν ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης οφείλεται σε μυϊκό σπασμό, δεν συνιστώνται όταν ο πόνος οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή (π.χ. αρθρίτιδα) και οι κρύες συμπιέσεις τοποθετούνται όταν ο πόνος στην κάτω πλάτη προκαλείται μετά από τραυματισμό (π.χ. σε αθλήματα) προκειμένου να μείωση της έκτασης της φλεγμονής.

Ωστόσο, με παυσίπονα, ζεστά ή κρύα, έχουμε δει ότι ο πόνος είναι αργός να υποχωρήσει και να μας αφήσει μόνοι.
Πώς λοιπόν βοηθάμε πραγματικά τη σπονδυλική μας στήλη να ξεφύγει από τον πνιγμό; Ωστόσο, σίγουρα όχι με ακινησία. Αντι αυτου…

Υιοθετούμε το κίνημα. Και ακριβώς η σωστή κίνηση.
Θα μου πεις τώρα είναι δυνατόν; Εξάλλου, η πρώτη οδηγία που δίδεται από τον γιατρό είναι να παραμείνει στο κρεβάτι και ακόμη και αν είναι δυνατόν ακίνητη. Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει κατά κανόνα εάν αυτό είναι δυνατό, οπότε φοβούνται να κινηθούν και να αποφύγουν κάθε είδους κίνηση όταν πονάει η πλάτη τους.

Ωστόσο, παραμένοντας ακίνητοι για περισσότερο από 48 ώρες, οι μύες αρχίζουν να ατροφούν, καθιστώντας έτσι πιο αδύναμους και τελικά πιο ευάλωτους.
Σύμφωνα με τον PhD Christopher Maher, επικεφαλής της μελέτης Lancet, μια βόλτα στην πλατεία της γειτονιάς μας, αποφεύγοντας το υπερβολικό άγχος και την κόπωση και στη συνέχεια αυξάνοντας σταδιακά την ελαφριά κίνηση και την άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο για την ταχύτερη ανάρρωση.

Συνεχίστε λοιπόν. Προσεκτικά, σταθερά και εάν φοβάστε, ζητήστε την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου εκπαιδευτή, φυσιοθεραπευτή ή γιατρού.

Σημαντικό:
Η θεραπεία για τον πόνο στην πλάτη εξαρτάται από την αιτία του πόνου και είναι εξατομικευμένη. Εάν διαπιστώσετε ότι τα μέσα που έχετε επιλέξει δεν σας απαλλάσσουν καθόλου μετά από 1-2 ημέρες εφαρμογής και η ελαφριά κίνηση και η θεραπεία που ακολουθείτε δεν λειτουργούν, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Θα πρέπει επίσης να κάνετε το ίδιο εάν ο πόνος επιμένει για περισσότερο από δύο ημέρες με αόριστη ένταση.

Ειρήνη Δαμανάκη

Yoga Educator

join the club

Subscribe now