Ήλιος & Βιταμίνη D

Ήλιος & Βιταμίνη D

Ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του κόσμου. Και αυτό που δεν πρέπει να χάσουμε τουλάχιστον είναι η βιταμίνη D, ή αλλιώς η βιταμίνη του ήλιου. Αλλά είναι έτσι;
Και πόσο γνωρίζουμε για αυτήν την πολύτιμη βιταμίνη και τις ευεργετικές ιδιότητές της;

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που σχηματίζεται στο σώμα κυρίως μέσω της απορρόφησης του ηλιακού φωτός, της υπεριώδους ακτινοβολίας από το δέρμα, αλλά λαμβάνεται επίσης μέσω της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D.

Έτσι, το καλοκαίρι είναι η στιγμή που μπορούμε να παράγουμε βιταμίνη D και ακόμη και να την αποθηκεύσουμε καθώς η υπερβολική παραγωγή βιταμινών αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό για μελλοντική χρήση.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερο καθόμαστε στον ήλιο τόσο το καλύτερο. ανενεργά ανάλογα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά έκθεση του προσώπου και των χεριών 30 λεπτά την ημέρα για βέλτιστη παραγωγή βιταμίνης D από το σώμα μας.

Άτομα που δεν εκτίθενται στον ήλιο ή καλύπτουν συνεχώς το δέρμα τους διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, καθώς και άτομα με σκούρο δέρμα εάν το χρώμα του δέρματος εμποδίζει την ακτινοβολία UV-B να φτάσει στα κύτταρα του δέρματος.
Και κάτι που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε. Η συχνή και σχολαστική χρήση αντηλιακού, το οποίο συνιστάται για προστασία από τον καρκίνο του δέρματος, εμποδίζει τη σύνθεση της βιταμίνης.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν λαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D. Για όσους έχουν δυσκολία να φτάσουν τα συνιστώμενα επίπεδα μέσω της έκθεσης στον ήλιο και της διατροφής, τα συμπληρώματα και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι μια εναλλακτική.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, ραχίτιδα (κακή ανάπτυξη και αδυναμία των οστών), τετάνιο (επίμονος τονωτικός σπασμός σε έναν μυ με συμπτώματα όπως κράμπες, σπασμοί στα χέρια και τα πόδια, λαρυγγόσπασμος) και οστεομαλακία ( αδύναμα, εύθραυστα οστά, κατάγματα, πόνος στα οστά)

Από την άλλη πλευρά, τα οφέλη του είναι πολλά και αποδεδειγμένα.
Η βιταμίνη D εκτός από τη συμβολή στην ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών είναι ίσως η πιο ζωτική βιταμίνη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει την καρδιά.
Και όχι μόνο.
Εάν θέλετε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών προσβολών και ρευματοειδούς αρθρίτιδας, να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας και να αποφύγετε κρυολογήματα και γρίπη, η βιταμίνη D είναι πολύτιμος σύμμαχος.

Ειρήνη Δαμανάκη

Yoga Educator

join the club

Subscribe now